Una dintre numeroasele industrii care au fost puternic influențate de proiectarea si printarea 3D este stomatologia. Aflați cum printarea dentară 3D a revoluționat întregul domeniu.
1. O industrie înfloritoare
De-a lungul ultimului deceniu, industria dentară a fost revoluționată prin tehnologia de printare 3D.
Indicatiile practice ale acestei tehnologii prind tot mai multa amploare in domeniu.
Aparatura 3D din domeniul stomatologic trebuie să fie foarte precisa, de o acuratete inalta. Astfel, cele mai frecvente tehnologii utilizate sunt stereolitografia (SLA) și procesarea digitală a luminii (DLP). În funcție de necesitate, se utilizează diferite tipuri de rășini, multe din acestea fiind create exclusiv pentru aparatura si elementele dentare.
Printarea se face fie in cabinetul de stomatology, fie in laboratoare specializate, rapid si exact, adaugand o noua treapta de viteză procedurilor vechi.
Desi e o industrie relativ nouă, e deja impresionant de extensa. Mai mult, se afla intr-o continuă creștere și dezvoltare. Există modalități aparent infinite pentru ca medicii stomatologi să se folosească de imprimantele 3D, iar viitorul va aduce, fără îndoială, și mai multe.
2. Utilizarea la scara larga
Medicii dentisti au găsit nenumărate modalități de a implementa imprimarea 3D în activitatea lor. Au fost aduse îmbunătățiri majore in raport cu aparaturile anterioare, reusind sa convinga stomatologi din intreaga lume sa adopte aceasta tehnologie de proiectare si printare 3D.
Aplicatia #1: Gutiere de noapte si gutiere de aliniere
Cele mai frecvente aplicații de printare 3D în stomatologie sunt gutierele transparente și gutierele de noapte. Gutiere, care servesc ca alternative a aparatului dentar, au devenit deosebit de populare din cauza invizibilității lor.
Procesul începe cu scanarea propriu-zisa a danturii pacientului de catre un dentist sau ortodont, care cu ajutorul unui software va genera un model 3D a danturii. Pentru a creea o gutiera, modelul 3D va fi ajustat in functie de pozitia la care trebuie sa ajunga dintii pacientului.
Pentru ca modelul să devină realitate, se folosește una dintre cele două metode:
Prima este tipărirea modelului danturii pacientului așa cum este propriu-zisa, caz în care se folosește un vid pentru a forma o foaie de plastic peste model. Acest lucru va deveni mai târziu gutiera.
În mod alternativ, medicul ar putea utiliza modelul danturii pacientului pentru a modela gutiera în sine, fiind apoi printata 3D. Desigur, acest lucru ar necesita o imprimantă 3D de precizie inalta, cu rășină specială.
Avantajul principal al utilizării printarii 3D este posibilitatea de a produce gutiere de noapte si de aliniere dentare intr-un timp foarte scurt. Durează doar câteva ore pentru realizarea unui lot complet. Această tehnologie face ca fiecare model scanat sa se transforme intr-un produs mai precis și mai personalizat. Modelele dentare obtinute in urma scanarii cresc acuratetea produsului finit pana la 25 de microni, si scutesc in acelasi timp pacientii de senzatia incomoda creata de aparatura veche.
Această aplicabilitate a fost adoptată de multe laboratoare, companii și medici. Compania Invisalign este un producător major de gutiere printate 3D. Medicii stomatologi pot printa și ei gutiere utilizând rășini specializate cele furnizate de catre compania FormLabs
Aplicația #2: Coroane
Când va spargeti un dinte, stomatologul creează o coroană pentru a înlocui partea lipsa. Procesul convențional este extrem de costisitor atat din punct de vedere al costului de productie cat si ca timp- exact tipul de misiune pe care imprimarea 3D este capabila sa o rezolve.
Printarea 3D in acest domeniu a avut un aport semnificativ, simplificand in mare masura procesul de productie al aparatelor stomatologice. Medicul scanează dintele rupt și apoi se foloseste de un software pentru a crea modelul coroanei corespunzatoare dintelui lipsa. Modelele se pot crea în mai puțin de 30 de minute folosind fie o rășină specială, fie o tehnologie CNC pentru a creea coroana din porțelan.
Această tehnologie reduce durata procesului de la câteva săptămâni la mai puțin de o oră, este mult mai ieftină atât pentru stomatolog cât și pentru pacient, scapand pacientul de senzatia neplacuta a amprentarii clasice.
Aplicația #3: Ghiduri chirurgicale
Intervențiile chirurgicale orale trebuie să fie foarte precise, iar printarea 3D a facilitat acest proces, oferind produse de o acuratete inalta. Un ghid printat 3D conceput pentru a se încadra perfect pe dantura unui pacient este un element indispensabil pentru un stomatolog.
Pur și simplu se scanează gura pacientului urmand sa se proiecteze un model similar gutierei, cu deschideri exacte acolo unde se va efectua operația.
Acestea pot fi printate în aceeași rășină la fel ca gutierele și pot fi create rapid pe orice imprimantă 3D cu rasina.
Aplicația #4: Modele
În stomatologie, este foarte important ca defectele dentare sa fie rezolvate de la prima interventie, pentru a scuti pacientul si de alte neplaceri. Imprimantele 3D asigură acest lucru. Medicii pot printa un model al cavitatii bucale a pacientului și pot verifica dacă implantul, coroana sau gutiera aleasa, se vor potrivi cu precizie nevoilor si imperfectiunilor avute de pacientul sau.
Deoarece aceste modele nu sunt plasate realmente în cavitatea bucala, ci sunt utilizate doar la nivel de exercitiu, nu sunt necesare materiale biocompatibile sau rasini foarte speciale. Simplu, dar util.
3. Oamenii implicați
Printarea 3D dentara este o industrie aflata într-o ascensiune rapidă, a carei crestere si dezvoltare promite succes. Din această cauză, multe companii se dedică industriei. Unii sunt furnizori majori de produse dentare, în timp ce alții cercetează noi utilizări ale printarii 3D pentru aceasta industrie.
4. Liderii actuali ai industriei
În prezent, există numeroase companii mari care contribuie la tehnologia de printare 3D dentară.
Invisalign și Clear Caps sunt două grupuri care lucrează cu imprimante 3D dentare pentru a crea gutiere. Invisalign a avut un succes deosebit în acest sens, devenind un brand binecunoscut.
Alte companii, cum ar fi EnvisionTec, manageriaza activitati mai complexe în ceea ce privește printarea 3D dentara. Acestea creează imprimante 3D dentare, rășini, efectuează cercetări și ajută stomatologii să implementeze aparatura 3D în fluxul lor de lucru.
Pe lângă companiile dedicate industriei dentare, multe companii de printare 3D s-au implicat și ele. Formlabs produce imprimante SLA și o mare varietate de rășini dentare, iar Stratasys vinde imprimante dentare industriale specializate.
5. Aplicații noi
Desi printarea 3D dentară a fost deja consacrata ca o industrie de succes, dezvoltarea sa continuă să avanseze. Noi aplicații apar constant, fiecare sperând să completeze o nișă diferită a industriei.
Un proiect foarte promițător al Universității din Groningen din Olanda lucrează la crearea unui material printabil care ar ucide bacteriile in contact cu acesta. Acest lucru ar avea un impact imens asupra industriei stomatologice, deoarece gutierele, coroanele și implanturile ar fi mult mai rezistente și de lungă durată.